Thursday 10 July 2014

Estonia - My Beautiful Homeland.

I went home to Estonia for a holiday recently after a long period of time since my last visit. My emotions are still high because there are lots of beautiful happy people, it is a pleasure to drive on quiet roads, the city streets are clean, there are lots of historic sites, I could speak my own language as much as I wanted, a unique home for an old submarine and a suitable location for modern cruise liners to visit. That is why I went home for a holiday.

Käisin üle pika aja kodus. Imelik on öelda, et puhkusel. Kes siis kodus puhkusel käib?! Aga nii see praegu on. Emotsioonid on ikka veel laes. Palju ilusaid ja rõõmsaid inimesi, enamasti lahedalt tühjad maanteed, puhtad linnatänavad, eesti keel ja rahvas...


Muhu Museum / Muhu muuseum



I loved the idea of filling an otherwise blank gable end wall of the Estonian Literary Museum in Tartu with ‘window’ portraits of culturally important people from Tartu.

Võrratu idee kaunistada tühjana seisev sein Tartule tähtsate kultuuriinimestega aknail.



The amazing Estonian Maritime Museum located at the old Seaplane Harbour in Tallinn. This is highly recommended and the highlight is that you can go inside the old Estonian submarine Lembit.

Kes pole veel käinud, minge kindlasti!



The wonderful National Song and Dance Festivals are held every five years in Tallinn and because international interest in this celebration of Estonian culture is growing the crowds and the performers increase each time.

Suurepärane pidu!





Ornaments are like great and small bridges linking the cultures, peoples and nationalities and transcends all generations and locations and captures the emotions of travellers, settlers, kings and jesters.


This exhibition highlights the diversity of meanings – ornamental in the art and symbolic in the handicraft, it creates intrigue and contradictions but also an opportunity for mutual understanding between the different aspects of the activity.

Õnneliku juhuse tõttu sain teada, et põnev rahvusliku käsitöö näitus on üles pandud. Näitan oma lemmikuid, unistades kunagi murdosagi neist oma kätega valmis teha. Esimese asjana püüdsid pilku rahvarõivais nukud. No nukumeistrit minust ei saa, seega ainult imetlen. 


Pitsiline kootud vaip. Te vaid vaadake, kui suur ja ilus see on! Kuidas küll sellist kootakse?!


Need jakid, need jakid, võitsid mu südame! Kootud jakid kirjude sitsist kantide ja kaunistustega, iga üks oma nägu ja tegu. 


Laste kleidid kirjatud detailidega. 


Ja muidugi sukad ja kindad! Inspiratsiooni jätkub kauemaks!


6 comments:

  1. Your homeland is very nice, in deed. We have visited it last month for 10 days and we were very pleased: friendly people, quiet villages and empty roads, a wonderful nature. We were at Käsmu, Laheema; then two nights at Peisijärv and two days in Tallinn - but I hope, we can visit Estonia another time.
    Greetings from Ingrid

    ReplyDelete
  2. I am very pleased to hear you liked my homeland Estonia. Lahemaa is wonderful indeed. Welcome back soon :)

    ReplyDelete
  3. Nii tore, et sind koju käima ka lastakse ;) Ornamentaalselt jäid mulle ka silma just needsamad sinu lemmikudki ;)

    ReplyDelete
  4. Kaunid pildid! Õnneks olen ka nädala pärast Eestisse minemas.

    ReplyDelete
  5. Muidugi on Eesti eestlasele hea ja armas, aga kui Eestis käimisest kirjutab inimene, kes mitte iga päev siin ringi ei liigu, annab see kirjutatule hoopis teise dimensiooni! Sa näed ju kõike siin hoopis värskema pilguga ning näed neidki detaile, millest pidevalt siin elavad inimesed "tuima ükskõiksusega" mööda jalutavad! On hea, et said sünnimaale käima ja on kahju, et see aeg nõnda lühike oli. Nüüd siis tuleb vaid mõelda, et iga järgneva päevaga väheneb ootamise aeg järgmise puhkuseni!

    ReplyDelete
  6. Kaugemalt näeb paremini neid väärtusi, mis Eestil/-s on ja mujal (enam) pole. Nüüd on (õnneks) käes see aeg, kui ei unista mitte ainult puhkusest vaid ka tagasi kolimisest. Võtab küll veel aastaid, kuid neid saab juba kahe käe sõrmedel lugeda :)

    ReplyDelete