Wednesday 25 March 2015

My First Haapsalu Shawl. Minu esimene Haapsalu sall.



I am proud to present my first ever Haapsalu shawl, knitted by following all the rules with the edge lace sewn on. Knitting a real Haapsalu shawl has been on my personal wish list since the publication of the book Haapsalu Shawl in 2009. My first choice for the yarn was Jamieson & Smith 1 ply Shetland Supreme Gossamer. It turned out to be like a real spider’s web. Experienced shawl-knitters could probably use it, but I decided not to take the risk. The idea, however, was still ticking away somewhere in the back of my head. I chose to knit my first shawl in Drops Lace yarn, which is thicker than usual Haapsalu lace yarn used for shawls. The central piece of the shawl is knitted in the pattern Silvia kiri 3, which is not exactly the easiest for a beginner, but very beautiful! There are lots of nupp’s included in the pattern which are a bit tricky to knit at first but after a while they got much better. You just need to get a grip how to keep the nupp with fingers and stretch it bigger. The hardest part of the knitting for me was to bring myself to casting on 421 stitches for the one edge lace when two of them is required. When knitting a fine lace it’s hard to see the beauty of it when the knitted piece looks like a bunch of messy yarn. Blocking is the miracle and suddenly all the beauty of the lace becomes visible.
I won’t say that I won’t do it again. I am quite sure that one day I’ll knit a real cobweb shawl. At the end of the day I’m happy I did it!

Technical data:
central piece: Silvia kiri 3, Haapsalu shawl, p. 51
                       cast on 109 sts on 4 mm needles 
                       knitted on 3 mm needles, 204 garters or 408 rows
                       Drops Lace yarn 115 g.
lace:                p. 181, a third pattern
                       cast on 421 sts for one piece of lace, 5 mm needles
                       knitted on 4 mm needles
                       2x18 g
Dimensions:  168 x 66 cm.

Mõnel hetkel on raske uskuda, et sest pussakast asja saab.



Lubage esitleda, minu esimene Haapsalu sall! Kootud kõigis reeglites näpuga järge ajades, äärepits külge õmmeldud. Ainult seitse ja pool kuud võttiski aega. Täielikust autentsusest jääb puudu minu Lõuna-Eesti päritolu tõttu ja sõrmusest ka vist läbi ei mahu, ei testinud küll.
Haapsalu salli kudumine on olnud mu ootejärjekorras aastaid, alates salliraamatu ilmumisest. Kõigepealt tellisin lõnga, Jamieson & Smith Shetland Supreme 1 ply Gossamer. See osutus olema tõeline ämblikuvõrk, ühekordne, mis hakkas krussi kiskuma. Kogenud sallikuduja saaks ilmselt hakkama, kuid mina esimest salli sellest teha ei riskinud. Mõte sallikudumisest aga tiksus kusagil kuklas edasi. Lugedes siit ja sealt jäi silma, et kõige parem on salli kududa lühikestel sirgetel varrastel. Tellisin 25 sentimeetrised KnitPro vardad. Lõngaks valisin lõpuks Drops Lace'i, mis on ilmselt jämedam, kui tavaliselt Haapsalu salliks kasutatakse. Mustriks on Silvia kiri 3, mitte just kõige lihtsam algajale, kuid väga ilus!. Salli keskosa kudumine raskusi ei valmistanud, võtsin mõnuga, aega oli, ja igasugu muid kudumeid tuli ka vahele. Nuppudega on mul nii, et kui tükk aega pole neid kudunud, ei taha nupud kenasti välja tulla, kuid mida edasi, seda paremini. Miks siis nii kaua aega läks? Äärepitside tõttu! Esiteks ma ei saanud selget vastust, kas nurka, mis jääb äärepitsi keskele, pean ka saki sättima? Räägitakse küll silmuste arvutamisest, kuid pole öeldud , et peaks arvutama mustrikordade arvu eraldi otsale ja küljele. Mul tuli arvutades ühe äärepitsi silmuste arv 412. Üles lõin 421 silmust, et ikka saki tipp jääks nurka. Kõige raskemaks osutuski enda kokkuvõtmine sadade silmuste ülesloomiseks, õmblemine muidugi ka. Tänan õnne, et ei valinud nuppudega äärepitsi mustrit, see poleks vardale ära mahtunud, pidanuks ringvardaid kasutama. 
Olen väga õnnelik, et esimene sall on valmis! 
Kuna ma päris peenest sallilõngast salli koon pole veel kindel, aga kunagi ikka :)

Tehnilised andmed:
põhiosa: Silvia kiri 3, Haapsalu sall, lk. 51
             loodud 109 silmust varras 4 mm
             kootud vardail nr. 3, 204 ripsi
             Drops lace 115 g.
äärepits: lk. 181, kolmas muster
             loodud 421 silmust ühele pitsile, varras 5 mm
             kootud vardail nr. 4
             2x18 g,
Salli mõõtmed 66 x 168 cm.

Ravelry's.


Magnooliad on kohe-kohe õide puhkemas!

16 comments:

  1. Imekaunis sall! Tundub mõnusalt pehme ja samas šikk. Ja tõesti, keskosa läheb ludinal, kui äärepitsiga (ja eriti selle kokkuõmblemisega) võrrelda.

    ReplyDelete
  2. Väga kaunis! Fotod ka!
    Tubli oled, et valmis kudusid sellise uhke salli. Mina pole veel Haapsalu sallini jõudnud, keskosa tegemine mulle meeldiks.... aga see äärepitsi arvutamine ja õmblemine, tundub hirmutav :)

    ReplyDelete
  3. Suur tänu, Helen ja Ülle! Huvitav tegelikult, miks pits õmmeldakse enne venitamist?

    ReplyDelete
  4. Väga ilus, elegantne sall! Ja nii nupuline! Täitsa kujutan Sind ette sellega mõnel kaunil pühapäeval jalutamas...

    ReplyDelete
  5. Väga ilus! Ka mul on plaan Haapsalu sall ükskord ära teha. Isegi proovilappe olen kudunud, aga sinnapaika asi jäigi.

    ReplyDelete
  6. Tänan-tänan! Eks see kudumine väheke kättevõtmise ja eneseületamise asi ole. Järgmine läheb kindlasti libedamalt :)

    ReplyDelete
  7. Kaua tehtud, aga väga kaunikene!

    ReplyDelete
  8. Imekaunis ja meeletult suur ettevõtmine!

    ReplyDelete
  9. Kullakene, nüüd on korras! Nüüd kood sa neid ämblikulaadseid salle veel ja veel ja veel...
    Aga esimene pääsuke on ikka imeilus välja kukkunud.

    ReplyDelete
  10. Tänan-tänan! Päris paadunud sallikudujat minust (veel) ei saa :D Niipalju muud huvitavat proovimata.

    ReplyDelete
  11. Imeline!
    Ega ma muud ei oskagi öelda.. Tõesti imeilus!

    ReplyDelete
  12. Aitäh, Elina! Haapsalu salle näeb ju tihti blogides, eestlase silm on nendega harjunud, kuid ilusad on ikka. Mitmel pool mujal on see märksa suurem "ime", kui meil. :D

    ReplyDelete
  13. Väga kaunis töö - silm puhkab, kui vaatan:)

    ReplyDelete
  14. Ega ei oskagi muud oelda kui- imeliselt kaunis! - ja su suurt ja osavat katet`ood imetleda! Joudu jargmiste kudumiseks!
    Naima

    ReplyDelete