Tuesday 3 March 2015

Squares for Mother of the Year blanket 2015. Tekiruudud.


It is the time of year again to knit some squares to support the annual tradition of the Estonian handicraft forum Isetegija, to knit a throw made up of these squares. This throw is for Mother of the Year and everyone can contribute two squares for the throw, however not many knitters have taken part this year so I have knitted six squares instead. The throw will be awarded on Mother’s day which in Estonia is in May.
It is fun and quite fast knitting squares for this project and every year I try some new patterns otherwise I wouldn’t knit ever. The square is the right size for a swatch. I have to admit that this year I struggled a bit to get right measurements, had to unravel two squares and knit up again. So I ended up knitting eight squares!

I used patterns from The Treasury Set of Knitting Patterns by  Barbara G. Walker
Single squares from the top:
  1. Butterfly from 4th treasury, page 234 + half of the eyelet and bead pattern from 3rd treasury, p. 156
  2. 3rd treasury - p. 160, bottle sts. (will ravel, not in measurements, too small)
  3. 3rd treasury - p. 163, wide weave lace, eyelet version
  4. 3rd treasury - p. 179, the little hobbyhorse
  5. 2nd treasury - p. 322, the windmill (raveled, too wide, and knit again in right size)
  6. 2nd traesury - p. 321, scrolls
  7. 3rd treasury - p. 177, fancy medallion

Vaatamata lapikudujate põuale on ka sel aastal lapitekk Aasta emale siiski valmimas. Kui mõned aastad tagasi oli kududa-soovijaid nii palju, et kõik ei mahtunudki nimekirja, siis nüüd on millegipärast tegemist, et üldse tekk valmiks. Kahju oleks, kui traditsioon hääbuks. Sel moel aga kaua see enam ei kesta kahjuks.

Varasema kahe ja seejärel nelja lapi asemel kudusin sel korral kuus. Tegelikult isegi kaheksa, sest üks sai liiga väike (veerus teine, bottle sts) ja üks sai liiga suur (tuulik, kudusin uuesti mustrit pisut vähendades). Kui ma kunagi veel otsustan kududa, siis kuut lappi ma enam ei teeks. 

Seekordsed mustrid on kõik pärit Barbara Walker'i mustrivaramutest.  Olen juba aastaid himustanud neid mustrikogusid omada, nüüd lõpuks soetasin nad endale kaugelt Ameerikamaalt. Vähemalt jõulutoetus läks asja ette :)


Sellele ma muidugi ei mõelnud, et ameeriklased koovad "regivärssi". Andis ikka järge ajada! See tähtede-numbrite rodu ei anna ju mingit ettekujutust mustrist, mida skeemilt oleks näha. Fotode järgi üritasin aru saada, kas olen ikka õigel teel oma kudumisega. Neljast mustrikogust üks sisaldab skeeme, mis tuli kasuks.


Mustrite hulgas leidus toredaid motiive, mida oma ruutudesse kudusin. Ühel emal on ju kindlasti lapsed, võibolla isegi lapselapsed. Neil teeks rõõmu leida tekist liblikas, hobuke või tuulik. Vahvaid motiive oli veelgi, kuid liiga suured meie tekilappide jaoks.


Üheks mu lemmikuks saigi hobuke, just tehnilisest küljest. Väga huvitav oli jälgida, kuidas erinevatest silmuste kokkuvõtmise viisidest moodustusid jooned, mis kujundavad mustri.


Tuulikut kudusin kaks korda. Esimene lapp tuli liiga suur. Kaalusin juba mõne muu mustri valimist, kuid lõpuks otsustasin tuulikut natuke vähendada. Äkki juhtub, et aasta emaks saab saarlane ;)


 




Huvitavaid võtteid oli veelgi. Näiteks kõrvalolevas motiivis on kõik õhksilmused läbi kootud keerdsilmustena, kuid mitte üheski teises kootud mustris. 





Mustrikogud on kordustrükid 1960/70-tel ilmunutest ja seetõttu on ka fotode kvaliteet vastav, õnneks küll märksa parem, kui meie Pitsilistes koekirjades (mis tõesti vajaks ning vääriks uuesti läbikudumist ja uut trükki).
Ravelry's.

9 comments:

  1. Väga ilusad! Hobune on ka minu lemmik, aga ka kõik teised on vahvad.

    ReplyDelete
  2. Tänan, Meeli! Jääb ainult loota, et mõõdukontrollist ka läbi lähevad ;)

    ReplyDelete
  3. Väga-väga ilus panus ematekki!

    ReplyDelete
  4. Väga, väga ilusad ruudud!
    Mul on ka üks neist raamatutest olemas, aga seni polegi sealt midagi kudunud, sest ei viitsi seda regivärssi järgida. Sinu pilte vaadates arvan, et peaksin raamatusse siiski lähema pilgu heitma ja neid aardeid uurima.

    ReplyDelete
  5. Suur tänu, Elina ja Monika! Minu esimene reaktsioon raamatut avades oli samuti, et oi, seda regivärssi ma küll ei koo. Eks ta harjutamist tahab. Enamus minu valitud mustreid olid siiski skeemidena (kolmas varamu). Korra kaalusin ka varianti, et trükiks regivärsi https://stitch-maps.com/ lehel sisse, see teeb skeemi valmis, kuid pidasin liiga ajamahukaks.

    ReplyDelete
  6. What a nice idea and work!
    Ingrid

    ReplyDelete
  7. Thank you so much, Ingrid!

    ReplyDelete
  8. See hobusega on ka minu lemmik. See oleks armas motiiv ka beebiteki jaoks.

    Päikest!

    ReplyDelete