Friday 19 August 2016

Project of the Year 2016/8. Pitsilised Koekirjad ehk Suur Tegu 2016/8.

The Estonian lace reference book Pitsilised Koekirjad had three editions published, in 1978, 1986 and 1995. Over a long period of time it was the only source of Estonian lace patterns available. I know that a lot of knitters all over the world have a copy of the book in their library. It would be interesting to know how much use they got out of it. I personally have had really good times knitting the motifs from the book. Chosen cotton yarns do not always show off the beauty of the stitch pattern and nupps seems to be a bit flat, do not pop out well. Surely the patterns would show out better knitted in fine wool. 
I have found mistakes in several patterns; some photos are up side down. I point out the patterns with mistakes in it in my blog posts but unfortunately I can not publish corrected charts. However when you are about to knit a pattern and can't figure out the mistake please feel free to ask me. I'm happy to help when I can.


Next seven squares for my project are ready, 41 all together now.
All of them can be seen on my Ravelry project page or in the blog, tag PitsilisedKoekirjad.

I had several issues knitting the pattern number XVII. There is no wrong side rows given so I had to use general directions and look at the photo to figure out what was going on. 
In pattern number II on rows 14 and 20 there is one yarn-over but matching decrease is missing.
Photos XII and XIV are up side down in the book.

Today I lay all squares on the bed to see how it all comes together. I am not finished yet, just half way through, so things will change. I had an idea maybe make two smaller throws, one plain green and one in different shades or make one large mixed coloured throw. Now I am sure I go for one large. Which would you prefer?  See at the end of this post.

        ------------------------------------------------------------------------------------------------------

Järgmised seitse ruutu on valmis, kokku 41. Kõiki seni valminud ruute saab näha mu Ravelry lehel või blogis sildiga PitsilisedKoekirjad.

Muster XVII. See muster tekitas mitmeid küsimusi. Tingmärk kolmest silmustest üheksa väljakudumiseks ütleb, et koo parempidine, keerdsilmus, parempidine ...  Minu lõngast oleks see väga kohmakas jäänud, seetõttu kudusin silmused välja nagu nuppu tehes, parempidine, õhk, parempidine ... Skeemis pole pahempidiseid ridu antud, seega kudusin need 9 kasvatatud silmust esimeses mustrikorras tagasireal pahempidi läbi. Fotot silmitsedes selgus, et need on kootud parempidi, st. paremal pool on pahempidised silmused, mida ma ka edasi kududes tegin. Järgmine küsimus tekkis skeemi lõppu jõudes. Vasakus servas on kootud kahest silmusest viis. Sama peaks sümmeetrilisuse huvides olema ka skeemi paremas servas, mida ma ka teise mustrikorra kudumisel tegin.


Muster XIII. Sellega probleeme polnud.


Muster XIX. Muster jätab sigri-migri mulje, eriti just minu lõngast, pole selgelt väljajoonistuvaid liine, nupud ka eriti ei paista. 


Muster XVI. Raamatufotost kõvasti erinev muster lõngavaliku tõttu. 


Muster XIV. Raamatufoto "jalad ülespidi". Esimeses mustrikorras kudusin kolm silmust parempidi ületõstmisega kokku, nagu tingmärk on. Teises mustrikorras katsetasin kolm silmust kokku, keskmine peal, mulje kohe erinev. Huvitav on katsetada erinevaid võtteid, kuna see mul üks õppimise - katsetamise - enesearengu projekt on. 


Muster XII. Raamatofotol oli südamemuster, selgus, et foto on jälle tagurpidi pööratud. 


Muster II. Puuvillasest lõngast nupud tunduvad lamedad, ei paista eriti välja. Ridadel 14 ja 20 puudub üks pahempidine kokkuvõte, eeldusel, et 7 silmust kokku on mõeldud nupu kokkukudumist.


Esialgne idee oli kududa üks suur voodikate, siis aga tekkis mõte kududa kaks väiksemat, pleedi mõõtu, üks roheline, üks kirju. Laotasin lapikesed laiali, et tekiks mingi üldmulje. Nüüd olen enam-vähem kindel, et tuleb üks suur kate. Värvide paigutuse otsustan hiljem, kui rohkem lappe kootud on. 
Kas kirju on liiga rahutu? Mida arvate?





6 comments:

  1. Mulle küll meeldib see kirju vööt roheliste pindade vahel! Ma ei oska isegi põhjendada, aga mulle lihtsalt meeldib selline liigendatud struktuur.

    ReplyDelete
  2. Need toonid ei ole kindlasti kirju ja sobivad hästi kokku, aga minule kohe kindlasti ei meeldi selline konkreetne jutt seal keskel, ma hajutaks näiliselt suvaliselt need erinevad toonid, ilma igasuguse mustri või korrapärata. Aga see on puhtalt minu maitse, sina tee ikka nii nagu sulle meeldib ja sobib ;)

    ReplyDelete
  3. Very impressed with all your hard work. I have used it for designing shawls several times already. I am very happy to own a copy! Love to see more!

    ReplyDelete
  4. Väga ilusaid mustreid jälle! Mina teeksin teki mitmevärvilisena, see tõstab ehk mustreid paremini esile.
    Minul on tollest raamatust 1978.a. väljaanne ja selles on numeratsioon erinev. Ma ei tea, kas mustrid ka, sest ma ei leia neid oma raamatust üles. Või muudab lõnga erinevus nii palju pilti?

    ReplyDelete
  5. Thank you so much Monique!

    ReplyDelete
  6. Suur tänu! Otsustasin mitmevärvilise kasuks. Kas sean lapid mingi mustri järgi või segiläbi otsustan hiljem.
    Lõnga värvus ja jämedus muudab mustrit tõesti. Ja osad raamatufotod on kehva kvaliteediga. Kahjuks mul teisi väljaandeid pole, ei oska kommenteerida, palju nad erinevad.

    ReplyDelete