Thursday 1 July 2010

Pistyll Rhaeadr waterfall.


Eile hommikul säras päike taevas ja tekkis plaan minna randa või mägedesse. Kahjuks pole veel avastanud randa, kus ka ujuda saaks. Niisama luidete vahele pleesitama ka ei tõmmanud. Seega Walesi mägedesse! Sihtkohaks sai valitud
Pistyll Rhaeadr'i juga. Postikood SY10 0BZ Garmin'isse ja minek!
Esimene pilt sai tehtud autoaknast. Lihtsalt nii vahva konvoimasin oli, mis võttis autokolonni sappa ja viis remonditavast lõigust mööda. Hoolimata sellest, et ka foorid olid üles seatud ja raadiosaatjaga mehed passisid mõlemas teelõigu otsas.
Jõudes lõpuks Waterfall Streetile, ütleb Garmin poolel teel, et nüüd pööra teelt välja (kuhu? orgu?) ja oled kohal. Tegelikult tuleb sõita mööda kitsast teed lõpuni, kuni tuleb vastu külalistemaja/teemaja.


Jalge alla saab võetud 8 kilomeetrine matkarada, tõusuga 570 m, ajakuluks on öeldud 3 tundi. Esimene pool teekonnast on laugja tõusuga, mõnus astuda, lammaste määgimine kõrvus ja lambapabulate lõhn ninas. Hmm, näe, kavalad waleslased on traadid mägedesse toonud ja lambad ise vildivad need ära, pärast keera käevõrusid ;)!

Kuna vill vedeleb maas, tekib mõte korjata taskud täis, kes teab, millal kuhugi täidiseks vaja läheb :) Nii see tee kulgeb järvekeseni, kus saab jalgu puhata ja keha kinnitada. Palav on, tundub, et joogivett sai vähe kaasa võetud.

Peale järve läheb asi karmimaks, tõus on kõva, ronid ja puhkad ja lõõtsutad, vahepeal lausa käpuli ronides. Õnn on suur, kui lõpuks tipus, kivikuhila juures oled! Siit võiks veel järgmise tipuni minna, kuid seekord jääb minemata.
Ümberringi on lummavad mäed, nii palju erinevaid siniseid toone, õhku vabadust!

Vasakul mäenõlval on näha tuldud tee. Tagasitee kulgeb mäekuru teisel küljel. Nüüd on aina laskumine, kohati üsna järsk. Millegipärast tundub, et laskumist on rohkem, kui enne oli tõusu?! Õnneks!

Teekonna lõpus on siis see kuulus juga, Walesi kõrgeim. Ülemjooksul on vahvad kärestikud, seejärel kõrge kukkumine. Teemaja asub kohe joa alamjooksul, juga saaks imetleda ka pikka matka ette võtmata. Joa ülemjooksule saamiseks tuleks küll järsk ronimine ette võtta.

Vaade on imeline!

Tagasiteel oskan kusagil valesti ära keerata ja satun tüüpilisele kitsale külateele, hekid ulatuvad teeni ja teine auto pääseb mööda ainult kohas, kus on vastav "tasku". Nagu labürindis sõidaks, vahva ja veidi hirmutav.

2 comments:

  1. Tundub, et oli väga vahva päev!! UK mäed on ikka väga põnevad. Mulle väga meeldivad. Ja vill tasuta kätte. :) Mõnus...

    ReplyDelete
  2. Looduses käimine mulle meeldib! Kui huvi on, võid külla tulla :)

    ReplyDelete