Thursday 31 December 2009

Aastalõpu Kivine rada. Rocky Road Socks.


Miks küll oma elu keeruliseks teha, kui võiks lennelda õielt õiele? Miks disainida oma enda sokimustrit, kui nii palju kauneid mustreid on tasuta saadaval, võta ja koo!? Uudishimu? Seiklus?

Isekirjuv sokilõng tundus igav. Tahtsin kududa üleni kirjatud sokke, aga ei leidnud meeldivat mustrit. Nii tuligi pähe, et teeks õige ise! Siin ta nüüd on, algaja soki"disaineri" katsetus. Rocky Road, kivine rada oli see tõesti, harutada tuli päris palju, eriti kanda. Egas ma kannaga ikka veel rahul pole. Sokid on alustatud varbast. Tavapärasel moel üle ühe rea kasvatades tuli varbaosa liiga pikk ja kitsas.

Harutasin üles. Kudusin uuesti kasvatades igal real. Järgmiseks sai jalalaba pealne motiiv liiga kõrgele, jälle harutama. Tegin kannakiilu ja tahtsin kanda kenasti mustrisse saada ning kiil oli vaja kahandada, ühesõnaga, probleemid! Korduvalt harutatud! Nii see töö käis, üks silm vaatas filmi, teine jälgis mustrit, käed kudusid ja täiendasid-parandasid mustrit käigult.

Lõpuks jätsin kiilusilmused ootele, kahandasin kanna lühendatud ridadega, ning sääreosa kududes kahandasin kiilu igal real.

Seega on ka sääre alumine osa kiiluga. Eesmärk kududa nii kaua, kui lõng otsas, sai täidetud edukalt. Kudusin kahte sokki vaheldumisi, ühe lõng jooksis tokkide seest, teise oma pealt. Ringvarrastel ei riskinud teha, kartes, et lõngad päris sassi lähevad. Huvitaval kombel said mõlemad lõngad nii täpselt otsa, ainult mõne sentimeetrised jupikesed jäid.
Kaks paari sukavardaid nr. 2,5
Kirju sokilõng Four Seasons Gründl Hot Socks Cotton Stretch, 50 gr, 230 m.
Must Wool Rich 4 Ply by Cygnet , 50 gr, 205 m.

13 comments:

  1. No jah, 2,5 kuud sokke kududa - on sul alles püsivust. Eks õige naine paneb oma soki- (ja kinda)kirja ikka ise kokku.

    Head käsitöölist uut aastat!

    ReplyDelete
  2. Pausidega ;) Vahepeal sai muud ka kootud. Head uut käsitööaastat sullegi, Meeli!

    ReplyDelete
  3. Tubli! Ja väga ilus sai. Mulle väga meedlib! Head uut aastat!

    ReplyDelete
  4. Väga ilusad sokid oled disaininud. Eriti meeldib kand ja tallaalune, kuidas seal jooned geomeetrilisi kujundeid moodustavad.
    Head uut, käsitöörikast aastat!

    ReplyDelete
  5. Küll on uhked sokid!
    Usinat alanud aastat!

    ReplyDelete
  6. Need aasta viimased sokkid on vahvad. Mulle sellised meeldivad. Soovin sulle uut ja teguterohket uut 2010 aastat. Et neid töid tuleks enamgi veel, kui möödunud aastal.

    ReplyDelete
  7. Suur tänu kõigile heade sõnade eest!

    ReplyDelete
  8. Väga vahvad ja ilusad sokid. Kand on armsalt mustrisse kootud. Ilusad! Kauneid ideid edaspidisekski.

    ReplyDelete
  9. Uskumatu! Milline meisterlikkus! Au ja kiitus! :)

    ReplyDelete
  10. Aitäh, Margit K. ja Kelly! Kiitus innustab, ehk kunagi panen mustri ka kirja.

    ReplyDelete
  11. Need on ju hullult lahedad sokid! (ütleb Kosmosemutt, kes fännab kõike omaloomingulist)

    ReplyDelete
  12. Vry, very beautiful sock!Excelently work!

    ReplyDelete