Friday 10 October 2008

Norra sõrmikud. Norwegian Gloves.




Siin nad on, teine paar minu enda kootud sõrmikuid! Norwegian Gloves by Nancy Bush. Esimesed said kootud millalgi kooliajal ja ma ei mäleta muud, kui et olid pruunid ja palmikutega. Nautisin lausa seda kudumist! Juhendis on lõng 50g/99m ja vardad 2,75mm, minul aga Jil 50g/124m ja vardad 2mm. Väike sõrm jäi lühike, kudusin 6 rida pikema. Esialgu kudusin ka nimetissõrme neli rida pikema, kuid tundus pikk ja tegin ikka juhendi järgi. Nüüd, kui kõik on valmis, vaatan, et oleks ikka pidanud kõik sõrmed paar rida pikemad tegema. OK, järgmise kord teen paremini!



Siia kogun kokku üldisi kasulikke näpunäiteid sõrmikute kudumiseks.
1. Juhendid on väga erinevad. Üks üldine eestikeelne juhend on Aeti käsitöölehel.
2. Sõrmede vahele jäävate augukeste vältimine
- korja aukude vältimiseks sõrmede jaoks nö nurkades (kuhu need augud tekkima kipuvad) silmi rohkem üles (vastavalt vajadusele 1-3 silma) kui sõrme jaoks vaja oleks ja esimestel ridadel koo nad kokku. Nii ei jää sõrmik ka kiskuma sõrmede juurest.
- augud pärast sõrme alustamise lõnga peitmise käigus lihtsalt kinni silmata
- koo üleskorjatud silmused keerdsilmustena
- sõrmede alustamisel tõsta silmused risti ja siis koo läbi (nurkades kuhu auk kipub tulema). Auku ei teki ja ristitõstetud silmad ei jää koledad välja paistma.
3. Sõrmede kudumine
- sõrmed kududa kahekordsed (ühe silma kood, teise tõstad jne). Ühevärviliste sõrmede puhul kindlasti hea nipp, sest sõrmed ju kipuvad külmetama.
- sõrme otsad kududa peenemate varrastega, eriti jämedama lõnga puhul
- kõige esimesena koo väike sõrm. Teised sõrmed hakkavad kõrgemalt. Vahel kootakse järgmisel kõrgusel (paari rea pärast) nimetissõrm ja kaks keskmist sõrme veel kõrgemal.
- triibulise kinda-soki-mütsi nipp: et üleminekud ühelt lõngalt teisele jääks kenamad, soovitatakse triibusoki kudujate tuntud nippi Meg's Jogless Jog : koo uue värviga üks ring, seejärel tõsta parema vardaga vasaku varda 1.silmuse all oleva vana värvi silmus ka vasakule vardale ja 2.ringi alustuseks koo korraga läbi (koo kokku) vardal olevad eri värvi lõngaga silmused

1 comment:

  1. Oii, kui vahvad sõrmikud! Väga kenad!
    /annikaok/

    ReplyDelete