Thursday 5 September 2013

KTKV Mittens. KTKV käpikud.


I found the pattern in a book - Designs and Patterns from Muhu Island. Muhu handicrafts can truly be considered one of the brightest jewels in the great treasury of Estonian folk art. I love how these mittens turned out!
 Ravelry

Üle mitme aasta sai üks paar käpikuid kootud. Mustri leidsin Meite Muhu mustrite hulgast, leheküljelt 91 (ülemine muster). Asjaarmastajana ei suutnud ma pildi järgi välja nuputada, mis luodust ja keerukordasid alustuseks kootud on. Seega lasin ikka omasoodu :) 1,5 mm varrastele lõin 72 silma, mustriosaks kasvatasin  6 juurde, kokku 78 silma. Sooniku kudusin 2 parempidi, 1 pahempidi, tundus nii olema pildil. Soonikuosa tumedatest triipudest ei saanud ka aru, egas äkki keerdukorrad ole. Tegin mustad triibud. Mustriossa kudusin kolm kirjakorda. Originaal on kootud viie kirjakorraga! Ehk arenen ka kunagi niikaugele. Esialgu kavatsesin jätta mustri kinda peal jooksma sarnaselt originaalile, kuid otsustasin ümber. Kokkuvõte sai kootud Muhu kahandusvõttega. Tegin kahevärvilise. Huvitav, kuidas muhukas kooks, kas kahe- või ühevärvilise kokkuvõtte? Pöidlale kudusin ühe kirjakorra ja tahapoole natuke maleruutu. Sellised nad siis said. Plastikust lauamatist lõikasin vormid, et kindad kaunilt viimistletud saaks. Kui nüüd keegi küsib, mida tähendab KTKV käpikud, siis lahtikirjutatult on see Koguva Tõnise kahvatu vari ;) Originaalkindad on pärit Koguva Tõniselt ja kahvatu vari seetõttu, et arenguruumi  mul jätkub. Isegi lõng polnud seekord täisvillane, sest kohalikust kaubandusest seda ei leia, tuleb teinekord netist tellida.
Igasugused tarkuseterad on  teretulnud, et järgmine kord teaksin, millele tähelepanu pöörata.
Küll on tore, kui on tütar, kes armastab käpikuid kanda :)
Ravelry's



17 comments:

  1. Muhe ja lahe lugemine! Ja tütrel on talvel käed soojas :)

    ReplyDelete
  2. Kaunid kindad. :) Tea, kas eesti keeles on kinnaste kohta veel mõni ilus nimetus, mis kõlaks hellitavalt? Nagu venelastel- rukavichki. :)

    ReplyDelete
  3. Kindad on ilusad. Inimesel peabki arenguruumi olema, muidu kaotab elu mõtte, pole enam kuhugi püüelda. :D
    Aga minumeelest ongi eesti keeles kinnaste hellitusnimi käpikud.

    ReplyDelete
  4. Just! Käpikud. Tänan, Helen. :)

    ReplyDelete
  5. Püüan vastata küsimustele. Ehk mõni muhulane võtab vaevaks täiendada.
    Ääres on kindlasti neil käpikutel vanamoodi loodus, mille leiab sama raamatu eesotsast, oi see lk 25 või 26, ei mäleta peast. Mis peale loodust tuleb, seda tõesti foto pealt hästi ei näe, kas need on keerukorrad või lihtsad ripsiread (parempidi ja pahempidi rida vaheldumisi).
    Soonikuosa tumedad triibud on värvitriibud nagu sul.
    Otsakahandusvõte on tehniliselt õige, seda ainult ei tea, kas muhulased on teinud vaheldumisi musta-valgega või teevad nii nagu mustris parasjagu vaja:)
    Tubli töö!

    ReplyDelete
  6. Väga ilusad käpikud! Mulle see muster meeldib ja Sinu kinnastelt tuleb see mustri-ilu eriti hästi esile.

    ReplyDelete
  7. Väga kenad labakud valmisid!

    ReplyDelete
  8. Suur tänu, armsad sõbrakesed! Õiget loodust ei osanud raamatus oleva kahe hulgast valida. Üks loodus on seal kalasaba moodi, teine nupiline.

    ReplyDelete
  9. Mina olen nii suur võhik, et ei mõista tehnilise poole pealt sõna sekka öelda. Küll aga võin visuaalse vaatluse tulemusena nentida, et nõnda kenasti kootud käpikute puhul ei imesta ma sugugi, et neid ka kanda ihatakse!

    ReplyDelete
  10. Muhus on tõesti palju ilusaid mustreid, mis kutsuvad kohe kuduma. See muster näeb ka väga kaunis välja.

    ReplyDelete
  11. Suur tänu, Elina ja Lilian! Tõesti nautisin seda kudumist, pean vist enne talve veel mõna paari tegema :)

    ReplyDelete

  12. Kuna praegu puhkan ja tööle läen taas ~3 nädala pärast, tuleta mulle oma küsimusi nt meilitsi meelde millalgi septembri viimastel päevadel. Saan siis originaal-KT-lt :)) järele vaadata, mis ja kuis.
    Usun, et tumedad triibud ei ole keerukorrad. Käpikuil on enemasti täitsa tavalised soonikud, mõnel kitsa kiritiibuga keskpaigas. Luoduse ja kahanduse pean kindalt järgi vaatama - siin ei hakka huupi pakkuma.
    Minu meiliaadress tuulepluus@gmail.com

    ReplyDelete
  13. Suur tänu, Sokike ja Martaberta! Tore oleks tõesti otseallikast teada saada kindakudumise nippe :)

    ReplyDelete
  14. Ühinen eelpool kõnelenutega! Imeilusad tõesti!

    ReplyDelete