Tuesday 27 January 2009

Poolpatent koes sokikand.

Varem olen kudunud sokikanna lihtsalt parempidiselt samast lõngast või koos lisalõngaga. Seekord otsustasin kududa poolpatent koes ja hakkasin õpetusi otsima. Patentkudedest on kirjutanud nt. leili33 oma blogis ja Aet oma käsitöölehel. Poolpatent koe õpetuse asemel Aeti lehel on eksikombel 1x1 soonik. Leili33 õpetuse järgi läksid mul parem- ja pahem pool vahetusse. Seetõttu korjasin poolpatent koe õpetusest enda jaoks ivad kokku:
- esimesel real (töö paremal poolel) koon parempidiseid ja pahempidiseid silmuseid vaheldumisi (st üks parempidine silmus, üks pahempidine silmus, üks parempidine silmus, üks pahempidine silmus jne) 1x1.
- teisel real (pahemal poolel) koon (parempidiselt) läbi ainult parempidised silmused, pahempidised silmused tõstan koos vardale võetud lõngaga (so siis õhksilmus silmuse kohal, patendisilmus) kudumata vasakult vardalt paremale vardale. (nn. Patendisilmus on silmus, mis tõstetakse kudumata teisele vardale, kusjuures eelnevalt lisatakse selle ette lõngajooks (tõsta pahempidise võttega, st varras pista paremalt vasakule).
- kolmandal real (paremal poolel) koon jälle parempidiseid ja pahempidiseid silmuseid vaheldumisi, kusjuures koon parempidised silmused õhksilmusega (eelmise rea pahempidised silmused, mis kudumata ära tõsteti ja vardale võetud lõng) kokku.
- jne korduvad teine ja kolmas rida (edasi-tagasi kudumisel!).
- nii edasi-tagasi, kui ka ringselt kududes tuleb parempidise silmuse kohale alati kududa parempidine silmus (paremal pool õhksilmusega kokku), pahempidise kohal ühel real pahempidine silmus, teisel real patendisilmus.
Meelespea iseendale. Koostatud leili33 ja Aeti käsitöölehe abil.
Loodan, et saan ikka ise aru, kui ükskord jälle vaja läheb ;)
Kannalakka alustades kasvatasin juurde ühe silmuse, et saada paaritu arv, siis mõlemad ääred ühtemoodi (parempidine silmus). Kannalaka kõrguseks kootakse nii mitu rida, kui mitu silmust on lakaks kootaval kahel vardal kokku. Lihtsalt parempidi kududes sai kannalakk liiga kõrge, kuid poolpatendis on see paras!
Töö käigus täiendan postitust!

2 comments:

  1. Mulle hirmasti patentkoed meeldivad. Ma ei viitsi praegu leili poolpatenti uurima minna, aga mina koon seda nii, et paremal pool tõstan parempidise koos lõngajooksuga kudumata üle (ehk patentsilmus) ja vasakpidise koon vasakpidi läbi, tagasireal koon kõik silmad läbi nii nagu nad on, seejuures muidugi koon lõngajooksu selle all oleva silmaga (vasakpidi) kokku. See on põhimõtteliselt sama, mis sina teed, aga nö peegelpildis, sest ma eelistan lihtsalt igasugu trikke teha töö paremal poolel :) Tulemus on muidugi täpselt sama, mis sul - ilus!

    ReplyDelete
  2. Aitähh. Surfasin täna netis ja otsisin infot kanna kudumiseks poolpatent koes. Teie blogis oli kõige see kõige selgemalt ja arusaadavamalt kirjeldatud. Päikest Teile

    ReplyDelete