Wednesday 26 December 2012

Patterned gloves. Kirjatud.



For these gloves I got inspiration from different sources but they are not all authentic. Firstly they are inspired by traditional patterned gloves from the island of Muhu in Estonia. Most of the patterns are from Alice Starmore’s Book of Fair Isle Knitting but the thistle and cornflower have been drawn by me. The gloves are for my daughter who is an Estonian living in Scotland. The thistle is the national flower of Scotland and the cornflower is the national flower of Estonia. Eight-pointed stars on wrists are believed to protect and give the power to the owner. 
Total weight 79 g. Yarn I used is mostly Drops Alpaca + other leftover yarns.
Needles 1.5 mm.


Aastaid olen paljudes blogides  imetlenud kauneid kirjatud sõrmikuid. Kogusin tasapisi inspiratsiooni ja julgust ka ise ühed valmis kududa. Esialgu mõtlesin kõik mustriread ise joonistada, kuid mul polnud vähimatki ettekujutust, kui palju silmi/ridu vaja kududa, seega konkreetset plaani värvide ja mustrite paigutamiseks teha ei osanud. See paar sai  näpuharjutuseks kootud, nii nagu vardast tuli. Põhivärvid olid küll kohe selged, kollane, türkiis ja fuksiaroosa.  Kindlasti tahtsin, et kinnastel oleks ka rukkilill, kui Eesti rahvuslill, ja ohakas, kui Śotimaa rahvuslill. Kinnaste omanikuks saab mu tütar, Eesti tüdruk, kes elab Śotimaal :) Esialgu mõtlesin ka Inglise roosi kinnastesse kududa, kuid ei osanud seda kenasti üles joonistada ja loobusin. Rukkilille ja ohakanupu mustri joonistasin ise, muud mustrid  pärinevad Alice Starmore raamatust Book of Fair Isle Knitting. Kaheksakand randmel kui õnne-, väe- ja kaitsemärk, sõõrile on omistatud kaitsevõimu ja peetud päikese või maa märgiks, sik-sakid kui viljakuse, õnne ja rikkuse sümbolid, jne. - esialgu juhulikult paigutunud mustriread saavad tagantjärgi tähenduslikeks.
Üldisi juhendeid sain Kristi Jõeste kindaraamatust. Alustasin kahevärvilise loodusega 72 silmaga vardail. Kudusin küll pahempidise rea ka, kuid äär kipub ikka üles keerama millegipärast. Vitsade kudumisel selgus hiljem, et vits 'istub madalalt' silmadel. Kuigi kudusin samapalju ridu nii enne kui pärast mustrikorda ei paigutu muster seetõttu  vitsade vahel keskele. Et alpaca läheb kududes kergelt karvaseks, ei tahtnud harutada ka.
Lõnga kulus kokku 79 g, enamus Drops Alpaca + muud ülejäägid.
Vardad 1,5 mm.

27 comments:

  1. Suurepärane töö! Mind inspireerib väga selline ilu. Kaunist jõuluaega ja nobedaid näppe;)

    ReplyDelete
  2. Imeilusad! Mulle väga meeldivad... just värv ja muster, igati vahvad kindad.
    Uurisin ka just täna seda raamatut, aga pean vist veel julgust koguma, et midagi sellist proovida kududa :)

    ReplyDelete
  3. Suur tänu, sõbrakesed! Raamatu õpetussõnad on üsna üldised, tehnilist laadi, kuidas üles luua, pöidlakiilu kududa jne. Seega traditsioonilisteks ma neid kindaid ei nimeta. Pöidalkiilu vist Muhus ei kootudki.

    ReplyDelete
  4. Imetlesin neid sõrmikuisse kootud värve ja lugesin Su selgitusi ning tabasin end mõttelt, et see on tõeline looming - igal mustrikujundil on põhjus ja seletus ! Olgu need siis traditsioonilised mustrid ja kudumisvõtted või mitte, südant ja silmi rõõmustavad on kindad aga kindlasti !

    ReplyDelete
  5. väga ilusad sõrmikud! tubli töö! vaatan kogu aeg Kristi Jõeste täid ja kogun hoogu...

    ReplyDelete
  6. Super kui imeilusad!
    Mul on ka pikalt sõrmikud mõttes olnud, aga aukartus nende kudumise ees on veel nii- nii suur. Seega imetlen veel teiste kauneid töid!

    ReplyDelete
  7. Aitäh, kallikesed! Minu jaoks oli kõige raskem, et ei kujutanud ette ridade/silmuste arvu, millest lähtuda mustrite valimisel. Kogemus õpetab, järgmine kord olen targem :)

    ReplyDelete
  8. Imeilusad. Eriti meeldib mulle kirgas värvivalik.

    ReplyDelete
  9. Suur tänu! Erksaid värve tahtsin seekord, kuid pilt moonutab ka. Kollane oli kirjade järgi kuldkollane, kohale jõudes rohkem küll sinepikarva, mitte minu ettekujutuses olev. Rahul olen sellegipoolest :)

    ReplyDelete
  10. Täiesti vapustavad kindad! Värv, mustrid, teostus- respect ja kummardus. Suur äitäh kaardi eest ka ;)

    ReplyDelete
  11. Suur tänu, sõbrakesed! Ideedeküllast ja rõõmsat uut aastat kõigile!

    ReplyDelete
  12. Ohakas ja rukkilill, põlluserva kenad piigad nii ilusasti koos. Kaunid kindad, kohe tuli jälle meelde, et mu oma tütar ootab uusi kollaseid sõrmkindaid.

    ReplyDelete
  13. Aitäh, Monika Ja Heli! Muuseas, Heli, sinu kollastest kinnastest asi alguse saigi! Tütar nägi neid kunagi ja teatas, et tahab ka :)

    ReplyDelete
  14. Uskumatu! Need on lihtsalt imeilusad.

    ReplyDelete
  15. Lihtsalt tõmbab siia neid kaunikesi imetlema:) Nüüd saan omakorda neist inspiratsiooni.

    ReplyDelete
  16. See teeb mulle ainult rõõmu, Heli! Eks ma käisin sinugi kindaid korduvalt imetlemas ja ootan nüüd huviga, millised kaunitarid järgmiseks valmivad :)

    ReplyDelete
  17. They are wonderful! So sunny and lovely.

    ReplyDelete
  18. They are wonderful! So sunny and lovely.

    ReplyDelete