Saturday 19 April 2014

Trust Your Measurements Not Size. Usalda mõõdulinti, mitte suurusnumbrit.


Many years ago, I used to sew most of my clothes myself using patterns from Burda magazine. Usually I had no problem as the fit was fine. I just selected a pattern, cut and sewed it.
Now, several years later and moving to another country and gaining a bit of weight, I decided to take up sewing again.
I have been shopping for clothes, here in England, for a little while so I know which size to look for in patterns.
I obtained a Burda Style magazine, selected a pattern I liked which matched my UK size.
When I cut the pattern out it seemed to be quite small for me, so I measured it and added a few centimetres here and there. It was only because of my experience in sewing that no harm was done and no fabric was wasted.

Aastaid tagasi õmblesin enamiku oma rõivaist ise, kasutades Burda, Silueti või Rigas Modes lõikeid. Burda lõigetega tavaliselt probleeme polnud. Võtsin lõike, lõikasin välja ja õmblesin. Nüüd, peale pikki aastaid, kolimist teise riiki ja mõningaste kilode lisandumist, tuli tahtmine jälle õmmelda. Olles aastaid Inglismaal elanud ja rõivaid ostnud, tean oma UK suurusnumbrit. Seega ostsin Burda Style ajakirja ja ajasin välja lõike vastavalt oma suurusele. Silmaga peale vaadates tundus lõige väike olevat. Mõõtsin ennast ja lõikeid, lisasin sentimeetreid sinna-tänna. Tänu oma eelnevale kogemusele kahju ei tekkinud, kangast ei raisanud.

This made me want to find out why this had gone wrong, so I started examining the sizing charts and found out that there are many different charts and they don’t always match.
The M&S chart below shows the UK against European sizing which seems to be different according to which European country. For example a UK size 14 is size 40 in Sweden but 46 in Italy! This begs the question – what is the correct European size?

Küll aga pani see mind mõtlema, mis läks valesti? Hakkasin uurima mõõdutabeleid, mida on palju ja mis omavahel ei klapi. Näiteks M&S tabelist võib näha, et erinevates Euroopa riikides on kasutusel erinevad suurusnumbrid. Näiteks UK suurus 14 on Rootsis nr. 40, Itaalias nr. 46! Mis siis on tegelikult Euroopa suurusnumbrid? Googeldamine vastust ei andnud või ei osanud ma leida. Ju ikka eurodirektiiv olemas on kusagil.
M&S chart
Comparing the bust measurements between the M&S chart and Burda Style chart - for example size 14 bust measurements differ by 4 cm, size 20 differs by 8 cm.

If I compare the Burda Style magazine and web page charts, EU size 40 is US size 10 in one but US size 14 in another?

I have learnt my lesson to trust my measurements not size.
Like an old Estonian proverb says: Measure nine times, cut once!

Burda Style magazine chart

Võrreldes näiteks rinnaümbermõõtu UK nr. 14 M&S tabelis ja Burda tabelis on vahe 4 cm, number 20 puhul on vahe juba 8 cm.

Võrreldes Burda Style ajakirja ja veebilehe tabeleid EU suurus 40 on ühes US 10, teises US 14?

Mina olen oma õppetunni saanud, usalda mõõdulinti, mitte suurusnumbrit.

Ehk järgi ikka vanarahvatarkust, üheksa korda mõõda, üks kord lõika!

Burda Style web page chart


3 comments:

  1. Need numbrid on tõesti eri riikides erisugused ja tekitavad segadust. Ostsin just kleidi, number väiksema mis tavaliselt ja see on mulle veidi suurgi. Hakka või uskuma, et kaal on kukkunud, aga ta on lihtsalt valmistatud teise maa tabelite järgi.

    ReplyDelete
  2. Ma käin (harva küll, aga ikkagi) valmisriiete poes alati mõõdulint kaasas. Harva käin neis poodides seepärast, et ebastandardsele kehale võib heal juhul ehk vaid mõne "kottkitli" leida ja tegelikult mulle ei meeldi sugugi asju ümber teha või endale parajamaks kohendada.
    Vähe sellest - isegi ahjupanni ostmiseks peab mõõdulint kaasas olema, sest viimati, kui otsimas käisin, siis kolmes erinevas poes ja praktiliselt kõigil pannidel olid mõõdud peale märgitud, ent .... mitte ühelgi polnud need õiged. Siis olin ettenägelikkusele tänulik (mõõdulint ja vajalikud mõõdud üles kirjutatult olid kaasas) ning leidsingi paraja panni! :)
    Seega on Su märkus täiesti kohane - mõõdulint on tõesti tähtsam, kui suurusnumber!

    ReplyDelete
  3. Isegi ühe ja sama firma valmisriided on erinevas mõõdus. Aga et pannimõõdud ka pole täpsed, see on küll uudis!

    ReplyDelete